Tere! Olen juba mitu kuud ilma oma ökonoomsest maanteeautost ja otsin uut. Ühtlasi otsin ka odavat maasturit. Autokataloogidest kulunumbreid vaadates tekkis küsimus, kas oleks võimalik ühendada need kaks? Näiteks 1996a autokataloogi andmeil on LR Disco üldse üldse kõige ökonoomsem maastur! Andmed:
LR Disco TDI 83kW automaatkastiga maanteel 6,3 l sajale
LR Disco TDI 83kW manuaalkastiga maanteel 6,8 l sajale
LR Classic TDI 83kW manuaalkastiga maanteel 7,5 l sajale
Kui rääkida maantee- mitte keskmisest kulust, on need numbrid reaalsed 90km/h kiiruse juures? Või kui kaugel need on reaalsusest?

Samas autokataloogis on igasuguste Patrolite-Pajerode kulud antud igatahes täiesti reaalsed. Paraku mul kogemused just Patrolite-Pajerodega, mitte LR-ga. Kuna mu pikaaegne hobi on olnud diiselmootorite ökotuuning, siis kui need numbrid on reaalsed, siis suudaks ehk veelgi väiksemaid numbreid sealt välja võluda (nt 3.3TD pika Patroli kulu sain ~10-12-lt liitrilt 7-8 peale, rekordpaagitäied isegi alla 7). Ehk siis tagamõte olekski hakata kasutama näiteks Discot maanteesõiduautona (sõidukogemused olemas), kui selle reaalse kulu saaks tõesti alla 7 sajale. Disco poole vaatan ka selle pärast, et japsimaasturitesse ei mahu ma hästi ära (komandeeringud pidevalt ca 400km kiiresti ja ühe jutiga toolilt tõusmata), peab olema vähemalt 4 uksega, suht vastupidav ja lolli/töökindel, soovitavalt kõrge ja nelivedu läheb aegajalt ka reaalselt vaja. Offroadimist ei oska vääriliselt hinnata (linnamaasturisafaritel ikka osalenud), kuid soisest metsast pean oma küttepuud kuidagi välja vedama, suvel sõidan ringi sageli paaditreiler konksu otsas (slipilt ülestõmbamiseks on Legacyl küll pidamist, aga sel viisil olen mitmetel Quattrotel sidureid tapnud, st oleks aeglustit vaja) ning igaaastaste tuiskudega kipub maal elades igasugune neliveoline sõiduauto liiga madalaks jääma. Siit ka variandid, mille vahel on raske otsustada:
1) ostan suure/öko maanteeauto (kuni 50K) + odava (ca 10-15K) maasturi peamiselt maatöödeks
2) ostan ainult ökonoomse maasturi (30K+?), millega sõidan igal pool
3) ülejärgmisel suvel plaanis oma buss välja vahetada ja ostaks asemele mingi 4x4 bussi (Hiace vms), aga see pole enam LR foorumi teema
Põllul sellest rääkides ei naerdudki mind kohe välja ja soovitati viimase otsa esimese generatsiooni Discosid (millest ei maksa 30K+ summa eest vist unistadagi). Kas need kütusekulud on reaalsed? Kas sellel plaanil on veel teisi nõrkasid kohtasid? Küsin neid küsimusi just selle pärast LR foorumis, et siin tundub olevat inimestel ka enesekriitikat ja ei kiideta kõigile lambist oma autot, nagu see pea igal pool kombeks on. Ja usun, et olete ausad, kuna te ju ei tahaks enda hulka LR omanikku, kes oma autoga rahul ei oleks ja sel juhul soovitaksite pigem mõnda UAZi või Fronterat
Tänud kes aidata oskab!